Hvad er forskellen på forudbetalt og første måneds husleje?

Har du flere spørgsmål? Indsend en anmodning

Når du opretter en boligannonce på BoligPortal, skal du angive de forskellige beløb, du opkræver i forbindelse med huslejen.

De beløb, du angiver, vil indgå i den samlede indflytningspris, som fremgår af din annonce – herunder første måneds husleje og de sidste måneders husleje, som forudbetales ved indflytning. 

Hvad er forudbetalt husleje?

Forudbetalt husleje er et beløb, der dækker de sidste huslejebetalinger i lejeperioden – fx de sidste 3 måneder, inden lejer fraflytter boligen. 

Forudbetalt husleje er din sikkerhed under opsigelsesperioden
Forudbetalt husleje er altså din sikkerhed for, at huslejen betales, når lejemålet er opsagt. Din lejer vil derfor ikke skulle betale husleje som sædvanligt i denne periode, da du her i stedet bruger af den forudbetalte husleje.  

Det er dog helt valgfrit, om du ønsker at opkræve forudbetalt husleje. Ønsker du ikke at opkræve forudbetalt husleje, angiver du blot beløbet som '0', når du opretter annoncen. 

Du må maks. opkræve 3 måneders forudbetalt husleje
For at overholde lejelovens bestemmelser for forudbetalt husleje, må du maksimalt angive et beløb, som er svarende til 3 måneders husleje eksklusiv forbrug.

Er du huslejen fx på 5.000,- eksklusiv forbrug, kan du altså maksimalt opkræve 15.000,- i forudbetalt husleje. I dette tilfælde skal din lejer herved ikke betale husleje i de sidste 3 måneder, vedkommende bor i lejemålet. 

Husk at stoppe opkrævningen, når lejer opsiger lejemålet
Har du opkrævet forudbetalt husleje, skal du huske at stoppe din opkrævning af husleje i det antal måneder, du har opkrævet husleje for. Opkræver du husleje via BoligPortal, kan du stoppe opkrævningen ved at følge denne guide

Har du ikke opkrævet forudbetalt leje, skal du blot opkræve husleje som normalt til og med den måned, din lejer flytter. 

 

Hvad er første måneds husleje?

Første måneds husleje er et beløb, der modsat forudbetalt husleje, dækker huslejebetalingen for den første måned.

Første måneds husleje kan variere afhængigt af indflytningsdatoen
Hvis lejeaftalen påbegyndes d. 1. i indflytningsmåneden, vil første måneds husleje være svarende til den månedlige husleje.

Hvis lejeaftalen påbegyndes midt i en måned, kan du derfor vælge at opkræve et reduceret beløb i første måneds husleje – fx halvdelen af den månedlige husleje. 

Det specifikke beløb aftaler du blot direkte med lejer. 

 

Hvad er indflytningspris?

Indflytningsprisen er det beløb, der fremgår på din boligannonce, og som lejer skal betale for at flytte ind i dit lejemål.

Både den forudbetalte husleje og første måneds husleje inkluderes i dette beløb.
Den samlede indflytningspris afhænger altså af de beløb, du angiver, når du opretter en annonce. 

Har du brug for hjælp til, hvordan du angiver de forskellige beløb under annonceoprettelsen, anbefaler vi, at du læser punkt 5 i denne guide.

I dette ovenstående skal lejer indbetale 27.850 kr. for at flytte ind i det pågældende lejemål. I dette beløb inkluderes 5.000,- i første måneds husleje og 5.000,- i 1 måneds forudbetalt husleje. 

Når lejer har indbetalt dette beløb, skal vedkommende derfor ikke betale første og sidste måneds husleje, fordi dette allerede er dækket ind i indflytningsprisen – altså det beløb, som lejer har betalt forud for indflytning sammen med depositummet. 

 

 

Læs også ...

 
Se mere