Hvad skal jeg være opmærksom på ved overtagelsen af min nye bolig?

Har du flere spørgsmål? Indsend en anmodning

Når du flytter ind i en ny lejebolig, er der flere vigtige ting, du bør være opmærksom på for at sikre en problemfri og positiv lejeoplevelse. Her er nogle af de ting, vi anbefaler dig at være særligt opmærksom på:

Inden du flytter ind

Lejekontrakt og ordensregler:
Inden du flytter ind i din nye bolig, kan det være en god idé at genlæse din lejekontrakt og sørge for, at du har helt styr på de vilkår, du sammen med din udlejer har underskrevet. Er der inkluderet en husorden, er det ligeledes rigtigt godt at læse den igennem, så du får en god start som lejer.

Vi anbefaler ligeledes, at du sætter dig grundigt ind i, hvem der er ansvarlig for løbende vedligeholdelse og reparationer i lejligheden, og hvad du skal gøre, hvis der opstår problemer. På den måde sikrer du dig bedst muligt som lejer.

Betaling af depositum og forudbetalt husleje:
Det er typisk en del af lejeforholdet, at du skal overføre et depositum og eventuelt forudbetalt husleje for boligen, inden du flytter ind. I denne forbindelse skal du ofte også indbetale første måneds husleje. Samlet set er disse beløb det, der hedder indflytningspris

Sørg for at få skriftlig dokumentation for det beløb, du har indbetalt til din udlejer. 

 

Når du flytter ind

Nøgleudveksling:
Når du modtager nøglerne eller andre adgangskort til lejemålet, anbefaler vi, at du tjekker, om de fungerer efter hensigten. Sørg gerne for at få mere end én nøgle eller adgangskort udleveret.

Besigtigelse og dokumentation af fejl og mangler:
Uanset om din udlejer afholder et formelt indflytningssyn eller ej, anbefaler vi kraftigt, at du foretager en grundig besigtigelse af boligen og dokumenterer alle fejl, mangler, skader og lignende til din udlejer senest 14 dage efter, du har overtaget boligen. 

Dokumentér alt med fotos og beskrivelser, og sørg for at gem det hele et sikkert sted, fx på et USB-stik eller i en digital lagringsenhed. Dette kan beskytte dig ved fraflytning, skulle der opstå uenigheder om eventuelle skader. 

Hvis din udlejer benytter BoligPortals digitale værktøj til flyttesyn, er det særligt nemt for dig som lejer digitalt at indberette fejl og mangler i de første 14 dage.

 

Der er ingen standardregler for standen på boligen, når du overtager det. Det skal dog fremgå af lejekontrakten, hvilken stand lejemålet forventes at være i ved fraflytning. Det hele afhænger af, hvordan lejemålet var sat i stand, da du flyttede ind. Udlejer kan ikke kræve, at lejemålet er i bedste stand, end det var ved indflytning. Var der eksempelvis ikke nymalet i boligen, da du flyttede ind, kan din udlejer ikke kræve, at der skal males ved fraflytning.

At være godt forberedt og informeret, når du flytter ind, kan hjælpe med at undgå potentielle problemer og sikre, at din lejeoplevelse er så behagelig som muligt.

 

 

Læs også ...