Hvad sker der, når jeg som lejer fraflytter et lejemål?

Har du flere spørgsmål? Indsend en anmodning

Når du fraflytter din lejebolig, vil du typisk blive indkaldt til et fraflytningssyn. Dette har til formål at gennemgå eventuelle skader eller mangler på lejemålet, så du og udlejer ved, om du skal have fratrukket et beløb fra dit depositum.

Denne artikel gennemgår, hvad der normalt sker, når en lejer fraflytter et lejemål, men de specifikke krav og aftaler vil altid være beskrevet specifikt i din lejekontrakt.


Rengøring og vedligeholdelse

Du er normalt ansvarlig for at efterlade lejemålet i den samme stand, som det var ved starten af lejeaftalen, undtagen almindelig slid. Dette omfatter typisk også rengøring, hvorfor du skal sørge for at gøre lejemålet grundigt rent, inden du flytter ud.

Husk at gøre rent i hele lejemålet, herunder i ovn, emhætte, ovenpå skabe og at fjerne kalkaflejringer i bruseområdet, da udlejer typisk vil gennemgå disse områder ved et fraflytningssyn. Er rengøringen ikke udført tilfredsstillende, risikerer du, at udlejer fratrækker et beløb fra dit depositum til betaling af et professionelt rengøringsfirma. 

 

Besigtigelse af lejemålet ved fraflytning

Lige inden du flytter ud af boligen, skal udlejer typisk foretage et besigtigelse af lejemålet. Vi anbefaler stærkt, at du er fysisk til stede sammen med udlejer, da I sammen vil inspicere lejemålet for fejl, mangler og skader. 

Under besigtigelsen vil I gennemgå alle rum og al fast inventar i boligen. Har du derfor påført boligen noget deri nogle skader udover almindelig slid, vil det blive noteret i en synsrapport. Har du ikke rengjort lejemålet tilstrækkeligt, vil det ligeledes blive noteret. 

Afhængigt af, hvad der er aftalt i lejekontrakten, og hvad I sammen aftaler til besigtigelsen, vil udlejer trække et beløb fra dit depositum for at dække istandsættelse og eventuelle udbedringer eller reparationer.

Opkrævning og refusion af depositum

Du vil typisk umiddelbart efter flyttesynet modtage et refusionsregnskab fra din udlejer. Her kan du se, hvor meget af dit depositum, du vil få tilbagebetalt, og hvad eventuelle modregninger dækker over. 

Det er meget almindeligt, at der fratrækkes et beløb til maling af lejemålet. Hvis lejemålet var nyistandsat – fx nymalet med nylakerede gulve – da du flyttede ind, er det ligeledes meget normalt, at det igen skal "normalistandsættes" for din regning, når du flytter ud. Hvis lejemålet ikke var nyistandsat, da du flyttede ind, skal det heller ikke istandsættes, når du flytter.

Det skal dog altid fremgå af din lejekontrakt, hvis der er fastsatte istandsættelseskrav ved fraflytning. 

Fraflytning

Du skal typisk være fraflyttet lejemålet 14 dage, før lejeaftalen udløber. Det skyldes, at udlejer skal have tid til at gøre boligen klar til næste lejer. Vær derfor opmærksom på denne frist, når du opsiger dit lejemål, da det kan have betydning for, hvornår du kan eller skal overtage dit næste hjem. 

Du vil altid kunne se de specifikke aftaler i din lejekontrakt. 


Husk at melde flytning til forsyningstjenester og myndighederne

Du skal altid huske at give besked om, at du flytter eller skifter adresse, til de forsynings- eller abonnementstjenester, der er tilknyttet dit navn og din adresse. Har du fx afregnet el direkte til el-selskabet, skal du kontakte dem for enten af opsige eller flytte din aftale. 

Det er ligeledes vigtigt, at du husker at melde din flytning til Folkeregistret via Borger.dk senest 5 dage efter fraflytning. 

 

Du kan læse meget mere om Lejelovens regler vedrørende fraflytning af en lejebolig på BoligPortals Blog

 

Note: Indholdet på denne side skal betragtes som vejledende. 
Har du brug for juridisk eller økonomisk bistand, bør du kontakte en advokat eller revisor.

 

 

Læs også ...