Depositum og forudbetalt husleje er to forskellige økonomiske elementer, der er knyttet til leje af en bolig. Begge dele er typisk en del af den samlede indflytningspris, når du lejer en bolig gennem BoligPortal.
Depositum og forudbetalt husleje er begge noget, du som boligsøgende og lejer vil støde på og skulle betale. De er til for at beskytte både dine og din udlejers interesser under lejeforholdet.
Hvad er depositum?
Et depositum er et beløb, som du som lejer indbetaler til din udlejer, inden du flytter ind i lejemålet. Formålet med depositum er at sikre udlejeren imod eventuelle skader på lejemålet (ud over almindelig slid) og at sikre, at alle økonomiske forpligtelser overholdes.
Når lejemålet opsiges, kan udlejeren bruge depositummet til at dække reparationer eller udestående leje, hvis det er nødvendigt. Et depositum bruges altså som sikkerhed for eventuelle skader eller mangler på boligen ved lejemålets afslutning.
Nogle udlejere bruger ligeledes en del af depositummet til at sætte boligen i stand, så den fremstår i den stand, den var, da lejer flyttede ind. Det kan fx inkludere maling, gulvafslibning og lignende. Dette vil altid fremgå af din lejekontrakt.
Et depositum for en lejebolig i Danmark, må jf. Lejeloven højest udgøre 3 x husleje eksklusive forbrug.
Er den rene husleje uden forbrug fx på 5.000 kroner, så må udlejer højest kræve 15.000 kroner i depositum.
Man må ikke opkræve forudbetaling af forbrugsudgifter, herunder acontobetalinger for el, vand og varme.
Alle fejl og mangler skal indberettes inden for 14 dage fra overtagelsesdatoen.
Læs mere om, hvordan du indberetter fejl og mangler til udlejer via BoligPortal her.
Når lejeforholdet afsluttes – altså når du fraflytter din bolig – foretager udlejeren en vurdering af boligens tilstand og eventuelle skader under et fraflytningssyn. Her tages der ligeledes højde for de fejl og mangler, du indberettede, da du flyttede ind.
Hvis der ikke er nogen skader, der skal udbedres, vil depositummet normalt blive tilbagebetalt til dig, fratrukket eventuelle udgifter – fx hvis der er aftalt istandsættelse i din lejekontrakt.
Hvad er forudbetalt husleje?
Forudbetalt husleje refererer til et beløb, som du som lejer typisk betaler til udlejeren som en del af den samlede indflytningspris. Forudbetalt husleje dækker de sidste måneders husleje. Forudbetalt husleje er altså ikke det samme som første måneds husleje.
Forudbetalt husleje giver din udlejer en sikkerhed for, at de vil modtage betaling, selv hvis du ikke betaler husleje i løbet af lejeperioden, eller hvis du fraflytter lejemålet fra den ene dag til den anden, uden at udlejeren kan nå at finde en ny lejer.
Forudbetalt husleje for en lejebolig i Danmark, må dog jf. Lejeloven højest udgøre 3 x husleje eksklusive forbrug.
Er den rene husleje uden forbrug fx på 5.000 kroner, så må udlejer højest kræve 15.000 kroner i forudbetalt husleje.
Man må ikke opkræve forudbetaling af forbrugsudgifter, herunder acontobetalinger for el, vand og varme.
Du vil derfor ikke få udbetalt din forudbetalte husleje, når du fraflytter lejemålet, ligesom du potentielt vil med dit depositum, men i stedet få modregnet beløbet i din husleje.
Hvis du ikke har betalt forudbetalt leje, betyder det, at du skal betale husleje som normalt frem til den dag, du flytter.
Har du brug for hjælp?
Har du brug for hjælp vedrørende ind- eller udbetaling af depositum eller forudbetalt husleje skal du kontakte din udlejer direkte. Oplever du problemer med din udlejer vedrørende disse emner, anbefaler vi, at du kontakter Danske Lejere eller en anden instans med juridisk indsigt og viden om dine rettigheder som lejer.
Hos BoligPortal kan vi desværre hverken hjælpe med eller rådgive i juridiske strider eller sager mellem lejer og udlejer.