Hvordan vurderer min udlejer min husleje?

Har du flere spørgsmål? Indsend en anmodning

Note: Indholdet på denne side skal betragtes som vejledende. 
Har du brug for juridisk eller økonomisk bistand, bør du kontakte en advokat eller revisor.


Din udlejer bestemmer typisk huslejen på lejeboligen baseret på flere faktorer. Her er nogle af de mest almindelige overvejelser, udlejere tager i betragtning:

  • Markedspris: Udlejere undersøger ofte den nuværende markedspris for lignende boliger i området. Dette hjælper dem med at fastsætte en konkurrencedygtig leje, der afspejler de gældende priser.

  • Boligens størrelse, stand og faciliteter: En boligs alder, tilstand, antal kvadratmeter og værelser og medfølgende faciliteter – fx hårde hvidevarer, parkeringsforhold, møbler og lignende – spiller ind i fastsættelsen af huslejen.

  • Lokation: Boligens beliggenhed samt generelle efterspørgsel og udbud har stor indflydelse på huslejen. Boliger i populære eller centrale områder kan have en højere lejepris sammenlignet med mere afsides eller mindre befolkede eller efterspurgte områder.

    En nyrenoveret 2-værelses lejlighed på 55 kvadratmeter i Ribe vil derfor typisk være væsentligt billigere end en tilsvarende lejlighed i København. 
  • Lokale regler og love: I nogle områder er der regler og begrænsninger for, hvor meget huslejen kan stige årligt eller hvordan den kan fastsættes, som udlejeren skal overholde.

 

Kan min udlejer hæve huslejen, imens jeg bor i boligen?

Din udlejer har på lovlig vis mulighed for at hæve huslejen, hvis den er for lav i forhold til lejemålets værdi, hvis udlejer skal betale mere i skat og afgifter, eller hvis vedkommende laver forbedringer i lejemålet. 

Din udlejer skal dog altid give dig som lejer varsel om en eventuel huslejestigning.

Hos BoligPortal yder vi ikke juridisk hjælp eller rådgivning vedrørende huslejesager mellem lejere og udlejere. Ønsker du at klage over din husleje, skal du i stedet rette henvendelse til Huslejenævnet i din kommune

 

 

 

Læs også ...