Hos BoligPortal gør vi meget for, at du trygt kan søge bolig. Vi validerer blandt andet alle annoncer, inden de bliver lagt op på hjemmesiden, og er i telefonisk kontakt med alle nye udlejere på siden. Det gør vi for at sikre, at både boligen og udlejeren er ægte.
Læs mere om udlejervalidering her.
Gode råd til sikker boligsøgning
I det følgende gennemgår vi nogle af de typiske tegn på svindel eller snyd med boligudlejning. Vær dog opmærksom på, at dette blot er vejledende og ikke nødvendigvis betyder, at udlejer ikke er reel.
Vi anbefaler altid, at du følger din mavefornemmelse og aldrig tager forhastede beslutninger, når du lejer en bolig. Er du i tvivl om udlejers opførsel, anbefaler vi altid, at du spørger ind til vedkommende og beder dem uddybe kommunikationen.
Overfør aldrig penge, før du har set boligen og underskrevet en gyldig lejekontrakt.
Vær skeptisk under dialogen med udlejer, hvis ...
- Udlejer skriver på gebrokken eller dårlig engelsk
- Udlejer forsøger at undgå dialog gennem BoligPortal
- Udlejer forsøger at presse dig til at leje boligen
- Du får en SMS, hvor der fremgår et navn i stedet for telefonnummeret
Har du mistanke om, at du ikke har kontakt til den rigtige udlejer af boligen, er det en god idé at tjekke, hvem den faktiske ejer er. Det kan du gøre på ois.dk.
Vær dog opmærksom på, at det ikke altid er boligens ejer, der står for udlejningen – fx ved fremleje, hvor det er lejer, der lejer videre. I dette tilfælde er det en god idé at spørge ind til ejerforholdet og eventuelt kontakte den reelle ejer for at bekræfte fremlejen.
Vær skeptisk ved fremvisning af boligen, hvis ...
- Udlejer afviser eller forsøger at undgå at fremvise boligen til dig
- Udlejer virker overdrevet ivrig efter at udleje boligen hurtigt
- Udlejer vil have dig til at underskrive en lejekontrakt med det samme uden mulighed for, at du kan gennemlæse den
Vær skeptisk, når du får en lejekontrakt, hvis ...
- Udlejer vil have dig til at overføre penge, før du har set boligen og underskrevet lejekontrakten
- Du ikke har haft mulighed for at læse kontrakten grundigt igennem
- Der er mundtlige aftaler fra fx fremvisningen, der ikke er skrevet ind i kontrakten
- Lejekontrakten ikke er et Typeformular A10-dokument
En lejekontrakt er et juridisk gyldigt dokument, som du kun bør underskrive, når du har gennemlæst den grundigt. Ellers risikerer du at hæfte for noget, du ikke ønsker.
I Danmark er den Typeformular A, 10. udgave, der er det juridisk gyldige lejekontraktsformat. Vær derfor opmærksom på, om udlejer benytter denne typeformular. Det vil stå i øverste højre hjørne på forsiden af lejekontrakten.
Vi anbefaler, at du altid får en anden til at læse din kontrakt for dig, så du sikrer dig, at du ikke har overset noget.
Du må som kommende lejer altid gerne stille dig undrende overfor vilkårene i lejekontrakten. Spørg hellere udlejer en gang for meget end en gang for lidt, når du skal underskrive lejekontakten.
Vær skeptisk, når du skal betale indskud, forudbetalt husleje og husleje, hvis ...
- Udlejer beder dig om at betale nogle former for beløb i kontanter
- Udlejer beder dig om at overføre penge via online betalingstjenester, fx Western Union
- Udlejer beder dig om at overføre beløb, der ikke stemmer overens med de beløb, der er angivet i lejekontrakten
Betalt aldrig depositum, husleje eller andre beløb kontakt. Lav i stedet en regulær kontooverførsel (ikke straksoverførsel), så transaktionen kan spores og eventuelt trækkes tilbage af banken, i det tilfælde at noget går galt.
Vi anbefaler ikke, at du overfører depositum og forudbetalt husleje via MobilePay eller andre online betalingstjenester, da disse ofte ikke kan tilbageføres.
Oplever du et eller flere af ovenstående scenarier med en udlejer?
Hos BoligPortal ønsker vi altid at vide besked, hvis du ikke føler dig tryg og sikker som lejer. Du finder vores kontaktoplysninger her.