Når du opretter en boligannonce på BoligPortal, skal du angive de forskellige beløb, du opkræver i forbindelse med huslejen – herunder forudbetalt husleje og første måneds husleje.
Første måneds husleje dækker den første husleje, som lejer skal betale. Flytter lejer ind midt i en måned, kan den derfor også være mindre end den husleje, lejer fremadrettet betaler.
Forudbetalt husleje dækker derimod over huslejen i de sidste måneder inden fraflytning. Hvis lejer ved indflytning har betalt forudbetalt husleje, skal vedkommende derved ikke betale husleje i de sidste 1-3 måneder af lejeperioden.
Hvad betyder forudbetalt husleje?
Forudbetalt husleje er et beløb, der dækker de sidste huslejebetalinger i lejeperioden – fx de sidste 3 måneder, inden lejer fraflytter boligen.
Forudbetalt husleje er din sikkerhed under opsigelsesperioden
Forudbetalt husleje er altså din sikkerhed for, at huslejen betales, når lejemålet er opsagt. Din lejer vil derfor ikke skulle betale husleje som sædvanligt i denne periode, da du her i stedet bruger af den forudbetalte husleje.
Det er dog helt valgfrit, om du ønsker at opkræve forudbetalt husleje. Ønsker du ikke at opkræve forudbetalt husleje, angiver du blot beløbet som '0', når du opretter annoncen.
Du må maks. opkræve 3 måneders forudbetalt husleje
For at overholde lejelovens bestemmelser for forudbetalt husleje, må du maksimalt angive et beløb, som er svarende til 3 måneders husleje eksklusiv forbrug.
Er huslejen fx på 5.000,- eksklusiv forbrug, kan du altså maksimalt opkræve 15.000,- i forudbetalt husleje. I dette tilfælde skal din lejer herved ikke betale husleje i de sidste 3 måneder, vedkommende bor i lejemålet.
Husk at stoppe opkrævningen, når lejer opsiger lejemålet
Har du opkrævet forudbetalt husleje, skal du huske at stoppe din opkrævning af husleje i det antal måneder, du har opkrævet husleje for. Opkræver du husleje via BoligPortal, kan du stoppe opkrævningen ved at følge denne guide.
Har du ikke opkrævet forudbetalt leje, skal du blot opkræve husleje som normalt til og med den måned, din lejer flytter.
Hvad er første måneds husleje?
Første måneds husleje er et beløb, der modsat forudbetalt husleje, dækker huslejebetalingen for den første måned.
Første måneds husleje kan variere afhængigt af indflytningsdatoen
Hvis lejeaftalen påbegyndes d. 1. i indflytningsmåneden, vil første måneds husleje være svarende til den månedlige husleje.
Hvis lejeaftalen påbegyndes midt i en måned, kan du derfor vælge at opkræve et reduceret beløb i første måneds husleje – for eksempel halvdelen af den månedlige husleje.
Det specifikke beløb aftaler du blot direkte med lejer og angiver det i lejekontrakten.
Du kan læse mere om, hvordan du angiver første måneds husleje i lejekontrakten her.
Hvad er indflytningspris?
Indflytningsprisen er det beløb, der fremgår på din boligannonce, og som lejer skal betale for at flytte ind i dit lejemål.
Både den forudbetalte husleje og første måneds husleje inkluderes i dette beløb.
Den samlede indflytningspris afhænger altså af de beløb, du angiver, når du opretter en annonce.
Har du brug for hjælp til, hvordan du angiver de forskellige beløb under annonceoprettelsen, anbefaler vi, at du læser punkt 5 i denne guide.
I dette ovenstående skal lejer indbetale 27.850 kr. for at flytte ind i det pågældende lejemål. I dette beløb inkluderes 5.000,- i første måneds husleje og 5.000,- i 1 måneds forudbetalt husleje.
Når lejer har indbetalt dette beløb, skal vedkommende derfor ikke betale første og sidste måneds husleje, fordi dette allerede er dækket ind i indflytningsprisen – altså det beløb, som lejer har betalt forud for indflytning sammen med depositummet.
I Danmark er der regler for, hvordan udlejere må opkræve husleje, herunder forudbetaling af husleje, vand og varme.
Det er bestemt af Lejeloven, at du som udlejer udelukkende må opkræve forudbetalt husleje uden forbrug. Du må altså ikke opkræve forudbetalt for forbrug – herunder vand, varme, elektricitet eller andre forbrugsudgifter.
Det er altså ikke regler, som vi hos BoligPortal har sat, men et produkt af Lejelovens bestemmelser. Vi henviser derfor til, at du kontakter en boligadvokat eller anden juridisk instans, hvis du har spørgsmål til de konkrete forhold i Lejeloven.
Hvorfor er forudbetaling af forbrugsudgifter ikke tilladt?
Vand- og varmeforbrug betragtes som variable omkosninger, som du som udlejer altså ikke må opkræve forud.
I stedet skal disse udgifter faktureres løbende, baseret på faktisk forbrug i form af et acontobeløb.
Din lejer skal altså betale for vand, varme og andre forbrugsudgifter løbende som acontobetalinger sammen med huslejen. Acontobeløbene skal være rimelige i forhold til det forventede forbrug og skal reguleres årligt.
Det vil sige, at du som udlejer udelukkende kan kræve forudbetaling for husleje, men ikke for vand, varme eller andet forbrug.
Husk, at du ikke må opkræve acontoforbrug som forudbetalt husleje.
Hvis din lejer fx flytter ind d. 14. i en måned, kan du med fordel blot opkræve dem halv husleje. Dette skal du blot huske at angive i lejekontrakten.
Læs mere om, hvordan du angiver første måneds husleje i lejekontrakten her.